Waanzinnige optische illusie laat kleur verdwijnen


De optisch illusie op deze pagina verovert op dit moment internet. Hij is recent op Reddit geplaatst en is sindsdien bezig aan een opmars op sociale media. De instructie is makkelijk: kijk naar het zwarte stipje in het midden van de afbeelding. Hou dat ongeveer 20 seconden vol, vanaf een centimeter of dertig. Je zal alle kleuren voor je ogen zien verdwijnen.

optische illusie

Wat is er aan de hand? Het effect dat je waarneemt heet het Troxler effect, genoemd naar Ignaz Paul Vital Troxler, een Zwitserse arts uit de 19e eeuw. Hij ontdekte dat als je lang naar één punt staart, kleuren in de rest van je blikveld verdwijnen. Dat komt omdat je oog bij staren gewend raakt aan de ene kleur die het waarneemt. Andere stimuli, zoals kleuren aan de rand van je blikveld, verdwijnen.

Je hersens vullen in wat je niet meer actief waarneemt, in dit geval de kleuren. Die worden een grijze massa. Een handig trucje van de ogen en hersens. Niemand ziet zijn eigen neus, terwijl het ding wel degelijk in je blikveld zit (doe maar eens één oog dicht en je ziet hem ineens). Ook dat is een kwestie van gewenning. Het betekent dat je meer ziet door minder te zien.