Vulkaan Ecuador heeft explosieve eruptie


De vulkaan Tungurahua in Ecuador is flink aan het rommelen. Afgelopen vrijdag vond er een explosieve uitbarsting plaats die vijf minuten duurde. De uitbarsting was zo krachtig dat een eruptiekolom bestaande uit as 10 kilometer de atmosfeer in werd geblazen. De kolom kon je zelfs in de hoofdstad Quito nog zien, hoewel dat 140 kilometer verderop is.

De 5029 meter hoge vulkaan is een van de meest actieve in Ecuador. Er liggen in het land acht grote vulkanen, die deel uit maken van de ‘ring van vuur’. Dat is een cirkel van vulkanen rond de Stille Oceaan. Die is ontstaan waar de zeebodem op continenten stoot. De meeste zware vulkaanuitbarstingen ter wereld vinden plaats in deze ring.

De Tungurahua is sinds 2006 weer actief, maar sinds februari is de activiteit verder toegenomen, zegt de Escuela Politecnica Nacional in Quito. Deze universiteit houdt de vulkanen in het land in de gaten. Nu luiden ze de noodklok dat de Tungurahua wel eens nog actiever kan worden. Dat is erg gevaarlijk. In 2006 kwamen zes mensen om toen ze werden getroffen door een aardverschuiving die was veroorzaakt door de vulkaan.

De universiteit adviseert dan ook een evacuatie, maar de vraag is of de bewoners van de streek daar zin in hebben. In 1999 werden ze ook al eens geëvacueerd. Toen keerden ze na enige dagen terug naar hun dorpen en verjaagden militairen die het gebied moesten afsluiten.