VS heeft methaanlek


Op de foto bij dit artikel zie je de Verenigde Staten ingekleurd met data van de uitstoot van methaan tussen 2003 en 2009. Aan de kusten wordt er relatief weinig uitgestoten, in het midden van het land liggen graslanden met vee waar de uitstoot wat hoger is. Maar wie goed kijkt ziet linksonder een rood puntje. Daar is de uitstoot uitzonderlijk hoog. Gek, want het gaat om een relatief dunbevolkt gebied zonder veel boerderijen.

Op die plek, op de grens van de staten Arizona, New Mexico, Colorado en Utah wordt meer methaan geproduceerd dan in Groot-Brittanniƫ. Dit broeikasgas houdt twintig tot dertig keer meer warmte vast dan het beruchte kooldioxide. Deze ene bron is verantwoordelijk voor net zo veel aardopwarming als Zweden.

Nasa, de organisatie die dit beeld maakte op basis van data van een Europese satelliet, ging op zoek naar de oorzaak. Daarbij kwamen ze terecht bij een aantal gasbronnen in het gebied. Daar wordt gas uit kolenlagen gehaald. Daarbij lekt schijnbaar een grote hoeveelheid methaan naar buiten. Dat was altijd al bekend, maar door de satellietdata is nu bekend dat er acht keer meer methaan vrijkomt als tot nu toe aangenomen.

De data van dit beeld zijn van voor 2009. Toen werd nog op traditionele manier naar kolengas geboord. Ondertussen zijn bedrijven ook in het grensgebied van de vier staten begonnen met fracking, waarbij aardlagen met hydraulische naalden kapot worden gemaakt om gas vrij te laten komen. Waarschijnlijk komt daar nog veel meer methaan bij vrij. Volgens de bedrijven die boren in het gebied is gas daar ook altijd uit zichzelf uit de bodem gesijpeld en kunnen zij niets doen aan de piek in de meetgegevens.