Vrouwen zeggen het met stemhoogte


Een hoog stemgeluid bij vrouwen vinden mannen aantrekkelijk. Lage vrouwenstemmen worden dominant gevonden.

Bij dieren die geluiden maken, is de frequentie van het geluid vaak omgekeerd evenredig met de lichaamsgrootte. Allerlei mannetjesdieren, van kikkers tot aan edelherten, geven dan ook met lage geluiden aan dat zij groter en dominanter zijn dan andere mannetjes. Die sterke mannetjes worden meestal door vrouwtjes als de aantrekkelijkste partner gezien.

Zangeres, bekend om haar hoge stem

Ook bij mensen lijken lage mannenstemmen iets te maken te hebben met de partnerkeuze, zo bewezen talloze studies. Mannen zijn aan hun stem al van vrouwen te onderscheiden, en bovendien vinden de meeste vrouwen mannen met lage stemmen, nou ja, mannelijk.

Maar hoe zit dat met vrouwen? In een studie aan de Poolse Wroclaw-universiteit werden om die vraag te beantwoorden de stemmen van een kleine zestig vrouwelijke studentes opgenomen. Met speciale software werden de frequenties van sommige stemmen een vaste frequentie verlaagde of verhoogd, om stemmen te krijgen die in alles gelijk waren behalve in frequentie. De stemmen werden ingedeeld in vier frequentiebereiken, van ´heel hoog´ tot ´laag´.

Bijna honderdvijftig mannelijke en ruim honderdtachtig vrouwelijke proefpersonen beluisterden vervolgens via een koptelefoon de vrouwenstemmen. Mannen moesten op een schaal van 1 tot 7 aangeven hoe aantrekkelijk zij de vrouw achter de stem beoordeelden. Mannen en vrouwen gaven volgens eenzelfde schaal een cijfer voor dominantie of onderdanigheid. Wat dominatie betreft waren de mannen en vrouwen opvallend eensgezind: de scores lieten een bijna rechtlijnig verband zien van hoge dominantie voor de laagste stemmen tot onderdanig voor de hoogste stemmen. Kunstmatig verlaagde en verhoogde stemmen gaven een overeenkomstige toe- en afname in dominantiescore. Mannen, zo bleek, vonden middelhoge en hoge vrouwenstemmen het aantrekkelijkst, ook de gemanipuleerde. Anders dan in eerdere studies werden de allerhoogste vrouwenstemmen minder aantrekkelijk gevonden.

Dus meisjes: zet tegen je droomman een hoge, maar niet te hoge, stem op. Tegen concurrerende vrouwen laag praten. Ook als je die man toch liever ziet ophoepelen.

Bron: Animal Behaviour, juli 2011, p 55-59. Beeld: Flickr.