Vrouwen: wiskunde niet sexy


Vrouwen die wiskunde studeren zijn niet sexy. Vinden vrouwen die wiskunde studeren.

Vrouwen die op zoek zijn naar een man, keren zich af van wiskunde, wetenschap en techniek. Is niet sexy.

De afgelopen dertig jaar hebben vrouwen een enorme opmars gemaakt in de wetenschap. Tegenwoordig studeren meer vrouwen af dan mannen. Ze hebben vaak hogere cijfers en ze zijn minder gemakzuchtig bij onderzoek. Als vrouwen als onderzoeker gaan werken, dan verdienen ze aanvankelijk ook meer dan mannen.

Maar dan is het ineens afgelopen. Mannen beginnen aan een grote inhaalrace en vrouwen gaan in meerderheid part-time werken. Ook in de wetenschap. Waarom?

Aan de universiteit van Buffalo (VS) is een onderzoek gedaan naar die vraag. Een van de bekende antwoorden is natuurlijk dat vrouwen kinderen krijgen. Maar er is meer. Zo vinden vrouwen zichzelf niet sexy als ze zich te veel met wiskunde en techniek bezig houden.

Uit het onderzoek blijkt dat alleen al het horen van een gesprek over een afspraakje van een andere vrouw bij vrouwen zorgt dat ze op een enquête invullen dat ze minder geïnteresseerd zijn in wiskunde, techniek en wetenschap, ook al houden ze zich daar dagelijks mee bezig. Horen de vrouwen een gesprek over andermans examen, dan zijn ze ineens wel weer geïnteresseerd.

Volgens de onderzoekers krijgen meisjes in hun jeugd romantische rolmodellen aangereikt (zoals de bekende prins op het witte paard) die uitgaan van een passieve vrouw en een veroverende man. Daardoor zullen ze later in hun leven ‘mannelijke’ sectoren als wiskunde en techniek zien als het tegendeel van romantiek. Is er sprake van een romantische setting, dan laten vrouwen al hun interesse in deze gebieden vallen.

Deze reactie wordt niet waargenomen bij mannen of vrouwen die sociale wetenschappen studeren.

Het onderzoek staat in het septembernummer van Personality and Social Psychology Bulletin.