Vrouwelijke beleggers zijn meer crisisbestendig dan mannen


Vrouwen reageren met hun financiële beslissingen beter op de crisis dan mannen. Ze hebben lange termijndoelen voor ogen. Volgens een peiling van InvestmentNews onder onafhankelijke financiële adviseurs zou ook hun onervarenheid in financiële zaken helpen de juiste keuzen te maken.

Mannen dachten dat ze de markt konden beheersen en waren geschokt toen ze tijdens de crisis er achter kwamen dat het andersom was. Vrouwen hadden hier minder last van, zo luidt de verklaring van financieel gedragskundige Meir Statman van Santa Clara University. Hij onderzoekt de verschillen tussen mannen en vrouwen in hun beleggingsbeslissingen. Een aantal van zijn bevindingen op een rij:

Over het algemeen mijden vrouwen liever risico’s en zijn ze minder geneigd tot zelfoverschatting, in tegenstelling tot mannen.

Mannen denken in termen van winnaars en verliezers. Vrouwen zien investeren niet als een spel, maar als een manier basale, lange termijn financiële doelen te bereiken. Mannen onthouden alleen de fondsen die geld opleverden, niet de tien fondsen die verliezen.

Vrouwen zijn minder emotioneel als het gaat om investeringen en hun resultaten dan mannen. Ze zijn minder geneigd tot impulsieve beslissingen.

Vrouwen stellen meer vragen aan hun financiële adviseurs.

Beeld: Great Beyond

Follow Faqtman on Twitter