Vrouw is lustobject


Vrouwen die weinig kleding dragen, worden een lustobject, een ding. Kijk maar eens op de kop.

Mensen die een foto van een ander op de kop zien, hebben grote moeite om te ontdekken wie die persoon is.

Geen vrouw in haar ondergoed, maar een object. Foto: Laura Norman
Dit fenomeen staat bekend als het inversie-effect, op de kop kijken we moeilijker dan gewoon rechtop. Dit effect is alleen te zien bij mensen. Bekijk je objecten als een auto of een gebouw op de kop, dan hindert dat de herkenning niet.

Zou je dat effect ook kunnen gebruiken om te meten in hoeverre we halfnaakte vrouwen zien als lustobject? Die vraag probeerde een team van de Université Libre in Brussel te beantwoorden. Ze lieten proefpersonen steeds heel kort foto’s zien van mannen en vrouwen in hun ondergoed. Ze kregen de foto’s op de kop te zien. Daarna volgden twee foto’s van dezelfde persoon, maar dan niet op de kop. Één van die foto’s was gespiegeld, de andere niet.

De vraag was: welke van deze twee foto’s is het origineel van de omgedraaide foto die je net hebt gezien?

Proefpersonen – zowel mannen als vrouwen – waren duidelijk slechter in het herkennen van foto’s van mannen. Conclusie: we zien vrouwen in uitdagende kleding duidelijk als object, niet als persoon. Dat zowel mannen als vrouwen dat doen, duidt er op dat het om een diep ingesleten denkpatroon gaat. het onderzoek staat volgende maand in het vakblad Psychological Science.

Follow Faqtman on Twitter