Vroege Bulgaren sneden lijken doormidden


Bij opgravingen in een 6000 jaar oude nederzetting hebben archeologen iets opmerkelijks gevonden: lijken die doormidden waren gesneden voor ze werden begraven.

Sklmsta
In de buurt van de huidige Bulgaarse stad Provadia is een grote opgraving aan de gang van een stadje gesticht door zoutwerkers. Die vulden hun dagen met het opdiepen van zout uit een zoutmeer. Dat werd vervolgens gekookt in de vorm van bakstenen.

De archeologen troffen aan de rand van het stadje graven aan waarin mensen lagen die overduidelijk doormidden waren gesneden na hun dood. Van sommige lijken werden de benen niet gevonden, alleen het bovenlichaam lag in het graf. Behalve vreemd waren de mensen van het stadje ook rijk. Dankzij de florerende zouthandel konden ze goud en edelstenen kopen, die vaak werden meegegeven in het graf.

Verder troffen de archeologen koperen naalden aan in de graven. Van dit gebruik is ook niet bekend wat de oorsprong is. Wellicht om je onder- en bovenlichaam in het hiernamaals weer aan elkaar te naaien?

Follow Faqtman on Twitter