Vrijdag de dertiende? Pas maar op


Het is vandaag vrijdag de dertiende. Lekker thuis blijven maar, diep onder de wol? Wel als je een fobie hebt voor deze dag. Zulke mensen lijden aan paraskavi-dekatriaphobia, zoals de officiële medische aanduiding heet voor een ziekelijke angst voor deze dag-datum combinatie.

Waar komt die eigenlijk vandaan? Daarover zijn de geleerden het niet helemaal eens. Volgens sommige bronnen is de aanstichter de Italiaanse componist Gioachino Rossini (foto). Die had een grote haat voor vrijdagen en voor het getal dertien. De combinatie vond hij helemaal vreselijk. Opmerkelijk genoeg overleed hij op vrijdag 13 november 1868.

De angst voor het getal 13 is echter al ouder dan dat. De meeste historici denken dat het komt omdat er 13 personen aan de tafel van het laatste avondmaal zaten. Twaalf, het dozijn, wordt gezien als een natuurlijk en goed getal. Er zijn twaalf maanden, twaalf tekens van de dierenriem. Dertien is dus één te veel, duivels zelfs. Er zijn dertien nieuwe manen in een jaar, vrouwen menstrueren dertien keer.