Vreemd buitenaards radiosignaal opgepikt


radiotelescoop radiosignalen

Een mysterieus radiosignaal dat eind juli werd opgevangen met een Canadese telescoop is een groot raadsel voor onderzoekers. Het signaal, dat slechts enkele milliseconden duurde, was een van de meest ongewone die ooit op aarde werd ontvangen, schrijven astronomen op de site Astronomer’s Telegram (ATel) na een snelle studie van dit fenomeen.

Het signaal, een zogenaamde Fast Radio Burst (FRB), werd op 25 juli met de CHIME radiotelescoop (foto) in de bergen van de Canadese provincie British Columbia ontvangen. De frequentie van het signaal was met 580 megahertz de laagste ooit gemeten. Dit suggereert dat de radioflits afkomstig was van een ‘waanzinnig krachtige bron ergens in de kosmos’, schrijven de astronomen. Hoe lager, hoe meer energie nodig is.

Maar waar? En hoe? Daarover kunnen de astronomen nog geen enkele uitspraak doen. Daarvoor is het radiosignaal te vreemd.

Het fenomeen van mysterieuze snelle radio-uitbarstingen, die schijnbaar onregelmatig worden uitgezonden blijft grotendeels onverklaarbaar. Zijn ze afkomstig van astrofysische bronnen, zoals het samensmelten van neutronensterren? Of hebben we te maken met signalen van buitenaardse beschavingen? De experts staan voor een raadsel. Vanwege hun extreem korte duur is de exacte oorsprong van de radioflitsen erg moeilijk te bepalen.

Avi Loeb van het Harvard-Smithsonian Center for Astrophysics in Cambridge, Massachusetts, zei vorig jaar dat een ‘kunstmatige bron’ van de signalen niet kan worden uitgesloten. Dat zouden buitenaardse ruimteschepen kunnen zijn. Andere mogelijke oorzaken zijn exploderende sterren, superzware zwarte gaten of verschillende andere bronnen van krachtige elektromagnetische straling, zoals pulsars.