Volgende Mars-simulatie op ISS


Als je een reis naar Mars wilt simuleren, waar kun je dat dan het beste doen? Juist, in de ruimte. Op naar het ISS.

Russische onderzoekers zijn nog door de enorme hoeveelheid data van de Mars500 simulatie aan het ploegen, maar de volgende simulatie staat alweer in de planning. Nasa wil bekijken hoe mensen zich houden als ze 520 dagen (de tijd die nodig is voor een retourtje Mars) in gewichtloosheid doorbrengen. De enige plek waar je dat op de juiste schaal kunt testen is het ruimtestation ISS.

Mike Suffredini, programma manager voor het ISS bij Nasa heeft dat aan de Washtingon Post verteld. Hij denkt dat over twee of drie jaar een experiment kan worden uitgevoerd waarbij mensen langere tijd in het ruimtestation zullen doorbrengen. Tussen de regels door is te lezen dat het verblijf op ISS ook kan dienen als een soort test om de bemanning voor een Marsreis samen te stellen. Wie niet goed tegen de gewichtloosheid kan, gaat niet naar Mars, maar mag terug naar aarde.

Langere verblijven in de ruimte zijn zeer slecht voor mensen. De gewichtloosheid zorgt voor snelle botontkalking en de hersens zwellen. Ook het gezichtsvermogen wordt aangetast, blijkt uit tests. Zeker als je meer dan 16 maanden achtereen in de ruimte bent. Slechts drie mensen hebben het ooit langer dan een jaar in de ruimte volgehouden, allemaal Russen.

Follow Faqtman on Twitter