Vogels houden begrafenis


Ook vogels houden een soort begrafenis voor hun gevallen kameraden. Daar lijkt het althans op bij de Californische gaai, een verre neef van onze Vlaamse gaai. Wanneer een van hen het lijk van soortgenoot vindt, roept hij luidkeels om de andere gaaien. Deze staken onmiddellijk hun bezigheden en komen – sommige van ver – naar de plek waar onfortuinlijke soortgenoot ligt. Daar houden ze een soort klaagzang die tot wel 2 dagen aanhoudt.

Foto: Msulis/CC-BY-SA-2.5

Een groep wetenschappers van de University of California ontdekte dit bijzondere gedrag toen zij de lichamen van dode Californische gaaien achterlieten op plekken waar de vogels vaak komen, zoals achtertuinen. Ook lieten zij opgezette gaaien en uilen achter, net als stukken gekleurd hout, om de reactie van de vogels op deze voorwerpen te peilen. Maar de vogels lieten zich niet foppen. Het begrafenisritueel vond alleen plaats bij dode gaaien.

De onderzoekers geloven niet dat het gedrag van de vogels echt een vorm van rouwen is. Het is volgens hen eerder een manier om alle Californische gaaien in de buurt op de hoogte te stellen van de dood van hun soortgenoot, en te waarschuwen voor een onbekend gevaar.

Het onderzoek staat in Animal Behavior.

Follow Faqtman on Twitter