Voetballers hebben rotte tanden


tandarts

Veel voetballers in Groot-Brittannië hebben volgens een studie zulke slecht tanden dat ze er slechter door spelen. Het is een wijdverbreid probleem; Bijna 80 procent van de voetballers heeft cariës. In totaal werden 187 professionele voetballers met een gemiddelde leeftijd van 24 onderzocht. Die spelen voor acht clubs uit de Premier League en de tweede en derde divisie.

Gebitsproblemen komen sowieso bij professionele atleten vaker voor dan in de algemene bevolking. Vorig jaar werd een studie gepubliceerd die de aandacht vestigde op de tandheelkundige problemen bij topatleten. 75 procent heeft een slecht gebit. Blijkbaar besteden sporters veel zorg aan hun lichaam en weinig aandacht aan hun tanden.

Dat kan te wijten zijn aan het dieet dat veel sporters volgen. Daarin zitten veel suikers om aan de enorme dagelijkse energiebehoefte te voorzien, dezelfde stof die populair is bij bacteriën die gaatjes veroorzaken. Zure energiedranken zijn uiteraard ook niet geweldig voor het tandglazuur.

De huidige studie van Britse professionele voetballers komt tot een soortgelijke conclusie. De toestand van de tanden van de profs is gemiddeld slechter dan van andere jonge mannen in het Verenigd Koninkrijk. Vijf procent van de voetballers heeft zelfs een onomkeerbare ontsteking van het tandvlees. In sommige gevallen werd een infectie van de verstandskiezen gevonden. Ongeveer zeven procent heeft zoveel last van kiespijn, dat het hun atletisch vermogen beïnvloedt. Auteurs van de studie waren verrast dat de clubs nauwelijks tandartsen inhuren voor hun spelers, hoewel ze enorme sommen geld investeren in andere medische zorg.

Het onderzoek werd door zes tandartsen uitgevoerd en is opgeschreven in het British Journal of Sports Medicine.