Nieuws

Voetbal goed voor vrouwenlijven


Vrouwen die graag fit willen blijven, kunnen het beste gaan voetballen. Dat blijkt uit Deens onderzoek.

Voetbal wordt steeds populairder onder vrouwen. En terecht, zeggen onderzoekers van de Universiteit van Kopenhagen. Voetbal, met zijn korte sprintjes, snelle bewegingen en krachtige trappen is een van de beste workouts voor een vrouwenlichaam.

De onderzoekers volgden twee jaar lang een groep van honderd vrouwen. Een deel ging hardlopen, een deel ging voetballen en een deel bleef niets doen. Gedurende het onderzoek werd gekeken hoe fit de vrouwen werden. De voetballers gingen het snelste en het meeste vooruit.

Na zestien weken lieten de voetballende dames een duidelijke toename van spierweefsel zien. Daarnaast namen ze meer zuurstof op en hadden ze een veel betere conditie. Vrouwen die aan hardlopen deden, boekten veel minder vooruitgang.

Volgens de onderzoekers heeft voetbal als teamsport een flinke stok achter de deur. Als je twee keer per week traint, kun je niet zomaar wegblijven. Bij hardlopen kun je makkelijker een excuus bedenken om niet te gaan. Ook bleken de voetballende vrouwen veel meer lol te hebben in hun sport dan de hardloopsters; daardoor was het makkelijker om gemotiveerd te blijven.

Foto: Randy son of Robert

Foto: Randy son of Robert