Voetbal en geweld tegen vrouwen horen bij elkaar


voetbal en geweld

Na de overwinning van Frankrijk bij het WK voetbal zijn in Frankrijk veel vrouwen betast en aangerand, blijkt nu pas. Maar dat zou niet moeten verbazen. Onderzoekers weten het al een tijdje: voetbal en geweld tegen vrouwen horen bij elkaar.

Oplopende emoties gevoed door drank en het spel kunnen de handjes van sommige mannen wat losser laten zitten. Uit cijfers van het Britse ministerie van Binnenlandse Zaken blijkt dat tijdens het wereldkampioenschap voetbal in 2006 er een toename van huiselijk geweld was van 25 procent. Vooral op dagen dat het Engelse team speelde, vielen veel klappen.

Professor Paula Nicolson, van het Britse ministerie van Gezondheidszorg is gespecialiseerd in het bestuderen van huiselijk geweld. Zij zegt dat het onvermijdelijke alcoholgebruik tijdens grootschalige sportevenementen zorgt dat gewelddadige mannen minder remmingen hebben. Zij geeft vrouwen van agressieve mannen de tip om te letten op tekenen van aanstaand geweld, als oplopende emoties of overmatig alcoholgebruik.

Dat gedrag komt ook door een verhoogde hormoonspiegel. Wetenschappers van de Vrije Universiteit Amsterdam onderzochten fans die naar de finale van het WK voetbal in 2010 keken. Uit het onderzoek blijkt dat de fans tijdens de wedstrijd een hogere testosteron- en cortisolspiegel hadden dan op een normale dag. Deze hormonen nemen toe in competitieve situaties die belangrijk zijn voor de sociale status van de winnaar.

Kijken naar een belangrijke wedstrijd is bovendien stressvoller voor mannen dan voor vrouwen: mannelijke fans scheidden meer cortisol af tijdens de wedstrijd dan vrouwelijke fans.

Dat zorgt voor haantjesgedrag bij mannen. Ze gaan eerder met elkaar op de vuist en hebben moeite om van vrouwen af te blijven. Het enige advies dat vrouwen kan helpen om dit te voorkomen, is om weg te blijven uit grote menigtes of fan te worden van teams die niet eens naar het WK gaan.

Zoals Oranje.