Vleesetende plant: junk-DNA niet nodig


Het toppunt van genetische efficiëntie vormt het blaasjeskruid. Deze vleesetende plant, die overal ter wereld te vinden is, heeft niet alleen het kleinste genoom ooit gevonden van een complexe, meercellige plant, maar bevat ook maar heel weinig junk-DNA. Dat schrijven wetenschappers in Nature.

Het blaasjeskruid, genoemd naar zijn met water gevulde blaasjes, is familie van de tomatenplant. Sinds de twee 87.000 jaar geleden uit elkaar zijn gegroeid, heeft er een enorme groeispurt van het DNA plaatsgevonden. Maar terwijl de tomatenplant al dat extra DNA heeft bewaard, heeft het blaasjeskruid de meeste ballast overboord gegooid. Daardoor heeft hij nu een tienmaal zo klein genoom als de tomatenplant en slechts 3 procent niet voor eiwitten coderend DNA, of junk-DNA (ter vergelijking: voor de mens is dit maar liefst 98 procent).

Van junk-DNA werd tot nu toe altijd aangenomen dat het essentieel is voor leven. Het stuurt bijvoorbeeld andere genen aan en regelt allerlei processen in de cel. Maar het blaasjeskruid bewijst dat leven zonder dus ook prima kan.

Foto: Michal Rubeš