Virus weerhoudt bacterie van zelfmoord


Een bacteriofaag onder de elektronenmicroscoop. (Foto: Hans-Wolfgang Ackermann)

Ook bacteriën kennen een soort van altruïsme: onbaatzuchtig gedrag vertonen voor het welzijn van de groep. Een bacterie die wordt aangevallen door een virus, een zogenoemde bacteriofaag, pleegt zelfmoord, zodat de besmetting zich niet onder de kolonie kan verspreiden. Jammer genoeg weet een nieuwe groep bacteriofagen dit te verijdelen. Dat schrijven onderzoekers in PLoS Genetics.

De bacterie Pectobacterium atrosepticum maakt een dodelijk gif aan bij het geringste teken van een virusaanval. Maar een gemuteerde bacteriofaag weet dit te verijdelen door een antigif aan te maken. Op die manier kan de mutant zich ongehinderd voortplanten in zijn gastheer en van daaruit de rest van de kolonie besmetten.

Ook daarvoor gebruikt de mutant een handigheidje: hij geeft het DNA van het mislukte verdedigingssysteem van de gastheer door aan diens buren. Dat maakt deze bacteriën extra vatbaar voor de indringers en worden de bacteriofagen ook nog eens goed beschermd tegen concurrerende virussen. Een geval van besmettelijk altruïsme, aldus de onderzoekers.

Follow Faqtman on Twitter