Vetbolletje als medicijnkoerier


Met een combinatie van ultrageluid, temperatuurgevoelige nanodeeltjes en MRI is het mogelijk om een kankermedicijn lokaal in een tumor af te leveren en de tumorgroei af te remmen. Dat blijkt uit promotieonderzoek aan de Technische Universiteit Eindhoven (TU/e). Preklinische studies lieten zien dat de tumorgroei met deze lokale chemotherapie zelfs sterker wordt afgeremd dan bij reguliere chemotherapie.

Chemotherapie tegen kanker gaat niet zonder nare bijwerkingen. De giftige werking van het medicijn tast naast tumorcellen ook gezonde cellen aan, met misselijkheid, haaruitval of een aangetast immuunsysteem tot gevolg. Wetenschappers onderzoeken al jaren het toedienen van geneesmiddelen met medicijnkoeriers: deeltjes of capsules die het medicijn door het lichaam vervoeren en in de tumor laten vrijkomen. Dit maakt hogere doseringen van het medicijn mogelijk, terwijl de rest van het lichaam buiten schot blijft.

De TU Eindhoven onderzoekt de mogelijkheid om temperatuurgevoelige vetbolletjes de rol te laten vervullen van medicijnkoerier. De vetbolletjes bevatten een medicijn en een contrastmiddel dat in een MRI-scan zichtbaar wordt. Na injectie in het bloed transporteren de bolletjes het medicijn door het lichaam. Met MRI wordt de locatie van de tumor vastgesteld, waarna het gebied rondom de tumor met ultrageluid wordt opgewarmd. Door de verhoogde temperatuur gaan de vetbolletjes hier open en komen het medicijn en het contrastmiddel vrij.

Deze methode is effectief. Na behandeling met de techniek bleek de groei van tumoren te worden afgeremd. Het effect was zelfs sterker dan bij reguliere chemotherapie het geval was. Omdat je direct de afgifte van het medicijn kunt meten, zou dit de arts in de toekomst de mogelijkheid kunnen geven al vrij snel te besluiten om nog een keer te behandelen of om een andere behandeling te beginnen.