Verdwijnen schepen door wolken?


bermuda

Hoe komt het toch dat schepen en vliegtuigen verdwijnen in de Bermuda-driehoek?

Het gebied van een half miljoen kilometer, tussen Bermuda, Florida en Puerto Rico, staat erom bekend dat schepen en vliegtuigen daar kunnen verdwijnen om nooit weer terug te keren.
Eén van de engste verhalen die de ronde doen, is dat van de verdwijning in de Bermuda-driehoek van het schip Ellen Austin in 1881. Dat zou ronddobberen zonder bemanning. Toen het gevonden werd door een ander schip, nam de bemanning daarvan de Ellen Austin over om ermee naar New York te varen. Onderweg verdween het echter. Toen het opnieuw opdook, was de bemanning weer verdwenen.

Nieuwe satellietbeelden helpen mogelijk om het mysterie te ontrafelen. Op foto’s die televisiezender Science Channel uitzond, zijn in het gebied zeshoekige wolken te zien die volgens meteorologen kunnen zorgen voor windsnelheden van maar liefst 270 kilometer per uur en golven van wel 14 meter hoog. Onderzoekers hebben bepaald dat de hexagonale wolken tussen de 30 en 90 kilometer breed zijn. De grootste zijn te vinden boven de westelijke noordkant van het eiland Bermuda. Zulke krachtige windstoten zouden het voor schepen en vliegtuigen enorm moeilijk maken om dat gebied in de Atlantische Oceaan over te steken. De onderzoekers speculeren dat dat de reden zou kunnen zijn voor de onverklaarbare verdwijningen van mensen, schepen en vliegtuigen.

Een andere verklaring voor het mysterie van de Bermuda-driehoek is echter dat er helemaal geen mysterie is. Onderzoekers die de Bermuda-driehoek bestudeerd hebben, stelden vast dat daar relatief gezien helemaal niet méér schepen en vliegtuigen verdwijnen dan in andere delen van de oceaan. De verdwijningen die wel hebben plaatsgevonden zijn in het gebied dat zo vaak geteisterd wordt door cyclonen helemaal niet zo buitengewoon of mysterieus. Het zijn gewoon spannende verhalen die mensen elkaar graag blijven vertellen. Over de verdwenen bemanning van de Ellen Austin is bijvoorbeeld helemaal niks te vinden in de archieven. En de bijzondere wolken met ongewoon rechte zijden die nu zijn gevonden? Die zouden ook te zien zijn op satellietfoto’s in een gebied op de Noordzeek.