Vegetariërs zien emotie bij dieren


Mensen die vlees eten, erkennen minder emoties bij dieren. Ze zien hun bieflapje niet tot ingewikkelde gevoelens in staat.

Kijk eens naar het plakje ham bij de slager. Had het varken uit wiens bil dit kwam het vermogen om melancholiek te zijn? Voelde hij zich soms schuldig? Als je beide vragen met ‘ja’ beantwoordt, dan is de kans groot dat je het lapje vlees niet opeet. Vegetariërs hebben veel meer dan vleeseters de neiging om dieren ingewikkelde emoties toe te schrijven.

Tot die ontdekking kwamen onderzoekers van de universiteit van Bonn in Duitsland.

In staat om ingewikkelde emoties te hebben? Een varken is volgens kenners een gevoelig dier.

Aan de Abteilung für Sozial- und Rechtspsychologie van deze universiteit vroegen ze vleeseters en vegetariërs tot welke emoties dieren in staat zijn. Daaruit bleek dat vleeseters erkennen dat dieren kwaad kunnen zijn, of bang. Maar complexe gevoelens, als melancholie? Nee, dat hebben dieren volgens de carnivoren niet.

Vegetariërs en veganisten zien dieren veel menselijker. Ze denken dat viervoeters wél tot bijvoorbeeld verdriet of onvervuld verlangen in staat zijn.

De onderzoekers uit Bonn komen tot de conclusie dat vleeseters hun portie dierlijke eiwitten ‘ontmenselijken’. Door vleesdieren te zien als een ‘lagere soort’ zijn ze in staat om hun tanden er in te zetten. Een tweede experiment toonde dat overtuigend aan. Honden, over het algemeen geen soort die wordt gegeten, worden door vleeseters gezien als complexer en emotierijker dan varkens, die wel vaak op het bord liggen.