Vegetariërs hebben lagere bloeddruk


Mensen bij wie een te hoge bloeddruk wordt geconstateerd, zouden – in ieder geval tijdelijk – hun stukje vlees moeten laten staan. Vegetariërs hebben een lagere bloeddruk, constateren Japanse onderzoekers. Ze onderzochten data van 22.000 mensen die wel en geen vlees eten en zagen een duidelijk verband tussen dieet en de conditie van het vaatstelsel.

Hoge bloeddruk kan op termijn tot hartproblemen, nierfalen en hersenbloedingen leiden.

De overgrote meerderheid van wetenschappelijke onderzoeken toont aan dat een vegetarisch dieet gezonder is dan (veel) vlees eten. Vleeseters hebben een grotere kans op tumoren in hun spijsverteringskanaal. Ook hebben vegetariërs minder suikerziekte, ze zijn slanker, eten gemiddeld meer fruit en groente, roken en drinken minder en vertonen betere cholesterolwaarden.

Nieuw Oostenrijks onderzoek, gepubliceerd in PlosOne, toont wel aan dat vegetariërs een iets hogere kans hebben op bepaalde soorten kanker. Maar de onderzoekers geven aan dat dit toeval kan zijn en te maken kan hebben met de opzet van hun onderzoek. Zo gaan mensen met een slechte gezondheid soms vegetarisch eten om beter te worden, waardoor statistieken worden vervuild.

Het Japanse onderzoek is gepubliceerd in het vakblad Jama Medical.