Veel geld verdienen: wat staat hier?


voorspellingsbot

Een beetje krap bij kas? Wie flink wil binnenlopen, hoeft niets anders te doen dan de tekst op de foto te ontcijferen. Voor ieder woord is een beloning van 100.000 yuan (12.500 euro) gereserveerd door een Chinees museum. En wie weet, ontdek je oude geheimen. Want de tekst is afkomstig van een orakel uit de bronstijd en voorspelt de toekomst.

De beloning is in het vooruitzicht gesteld door het Museum voor het Chinese Schrift in Anyang, provincie Henan. Daar heeft men in de loop der jaren een prachtige serie van deze voorspellingen bij elkaar gebracht. Het gaat om teksten die in bot of schildpadschild zijn gekrast voor onze jaartelling. De oudste teksten zijn 3000 jaar oud en behoren tot de vroegste geschreven werken van de Chinese cultuur.

Van veel teksten is inmiddels bekend wat er staat, maar juist een paar van de oudste voorspellingen krijgen de mensen van het museum niet vertaald. Vandaar dat ze het probleem crowsourcen. Wie bijvoorbeeld de tekst op deze foto kan vertalen, harkt een modaal jaarsalaris binnen. Voorwaarde is wel dat twee ervaren Chinese historisch-linguïsten begrijpen hoe je tot je vertaling bent gekomen.

Om je vast op weg te helpen, de meeste teksten zijn voor een persoon gemaakt en bevatten zijn of haar naam. Ook komen in de voorspellingen vaak plaatsnamen voor, bijvoorbeeld van een plek waar iemand zijn bedrijf heen moet verhuizen om succes in zaken te hebben, een populair onderwerp in de oudheid. Andere botten voorspellen het weer of zelfs de belastingdruk van belangrijke burgers.

Kennis van hedendaags Chinees helpt, maar sommige karakters lijken in niets op het huidige schrift. In totaal zijn er drieduizend karakters op de voorspellingsbotten gekerfd die niet bekend zijn. De Chinezen hopen dat mensen met bijvoorbeeld verstand van encryptie kunnen helpen daar toch een boodschap uit te halen. Makkelijk gaat dat niet zijn, dat is zeker.