Veel Facebookvrienden stressvol


vind ik leuk

Bij adolescenten met meer dan driehonderd Facebook-vrienden stijgt het niveau van het stresshormoon cortisol. Door vrienden likes te geven, vermindert de stress juist weer. Dat hebben wetenschappers uit Canada ontdekt. De onderzoekers waarschuwen dat hoge cortisolwaarden bij jongeren later in het leven kan leiden tot depressie. Andere psychologische studies zijn daarom nodig om de effecten van Facebookgebruik te beoordelen.

De onderzoekers, van de universiteit van Montreal, interviewden 88 jongeren tussen de 12 en 17 jaar. Ze wilden weten hoe de jongeren Facebook gebruikten. De vragenlijst informeerde ook hoeveel vrienden de deelnemers aan de studie op het sociale netwerk hebben, hoe vaak ze zelf berichten plaatsen en hoe ze reageren op de berichten van hun vrienden.

Bovendien werd op twee niet opeenvolgende dagen viermaal daags het niveau van het stresshormoon cortisol gemeten bij de deelnemers.

Wie heeft bijzonder veel vrienden, lijdt blijkbaar meer onder stress. Een stuk of driehonderd lijkt het breekpunt, waarboven de stress snel toeneemt. Het is denkbaar dat nog grotere aantallen – sommige mensen hebben wel duizenden vrienden – de stress tot onacceptabele niveaus doet stijgen. De contacten in het sociale netwerk zijn echter niet alleen stress-triggers. Reageren op Facebook-vrienden via ‘likes’ of reacties verlaagt de cortisolwaarde weer, zo concludeerden de onderzoekers. Ook positieve reacties op posts of reacties doet jongeren goed.

Stress in sociale contacten hoort bij de puberteit, onderstrepen de onderzoekers. Maar Facebook gooit die zenuwen in een hogere versnelling, door zeer veel contacten tegelijk aan te bieden. Daarom moeten jongeren voorzichtig zijn met het sociale netwerk, schrijven ze in het vakblad Psychoneuroendocrinology.