Veel Chinezen spreken geen Chinees


Chinees een moeilijke taal? Zeker als je Europeaan bent. Maar ook veel Chinezen hebben er moeite mee. Volgens het ministerie van Onderwijs in Beijing spreken zeker 400 miljoen van hun landgenoten geen Putonghua, standaard Chinees. Ze spreken een lokaal dialect of een taal die niet eens lijkt op Chinees.

Daarmee geeft de overheid eigenlijk toe dat hun beleid om taalkundig meer een eenheid te worden, heeft gefaald. Al decennia probeert Beijing landgenoten over te halen om Putonghua te leren, de taal van de overheid. Veel sprekers van andere grote talen in het land als Haka, Hokien en Kantonees zien daar echter niets in. Te moeilijk, niet handig in het dagelijks gebruik.

Van opgeven wil het ministerie niets weten. De verontrustende cijfers die uit een steekproef naar voren zijn gekomen worden gebruikt om nog maar weer eens een programma te lanceren om de standaardtaal te promoten. Veel Chinezen zullen ook dit programma zien komen, gaan en gewoon door blijven spreken in hun moedertong. Zai jian, bai chi*

*Tot ziens, stommelingen