Vampirisme houdt je jong


Ouder worden is voor niemand leuk. Grijze haren en rimpels zijn nog overkomelijk, maar een geheugen dat je af en toe in de steek laat is echt heel vervelend. Onderzoekers van de Stanford School of Medicine hebben een manier gevonden om de hersenen een verjongingskuur te geven: vampirisme. Nadat ze oude muizen injecteerden met jong bloed, gedroegen ze zich weer als jonge goden.

Foto: uomoelettrico

In het nieuwste nummer van Nature doet hoofdonderzoeker Tony Wyss-Coray uit de doeken wat er met de oude muizen gebeurde wanneer ze geïnjecteerd werden met bloedplasma, bloed zonder bloedcellen dat dun genoeg is om door de bloed-hersenbarrière heen te gaan. De hersenen van de muizen gedroegen zich jonger, er werden drie keer meer nieuwe zenuwcellen aangemaakt die belangrijk zijn voor het geheugen en de hersenactiviteit nam toe. Ook nam het aantal ontstekingen in het lijf af.

De proef werd ook andersom gedaan: jonge muizen kregen bloedplasma van oude soortgenootjes toegediend en daar werden ze niet beter van. De hersenen van de jonge muizen werden minder actief en daar bovenop kregen ze ook nog eens meer last van ontstekingen.

De wetenschappers zijn al druk aan het onderzoeken welke stofjes verantwoordelijk zijn voor de veranderingen in de hersenen. Met deze kennis hopen ze op lange termijn hersenziektes zoals het veel gevreesde Alzheimer en dementie te kunnen genezen en het algemene verouderingsproces van de hersenen stop te zetten.

Follow Faqtman on Twitter