Vakantie maakt maar even blij


Het is nu wetenschappelijk bewezen: vakantie maakt mensen gelukkig. Maar het effect ebt helaas al snel weer weg.

Voorpret is misschien nog wel het leukste aan vakantie. We kennen het allemaal wel, het idee dat je binnenkort aan een heerlijk tropisch strand ligt, kan een grauwe Hollandse dag een beetje kleur geven. En als je er dan eenmaal bent, dan ben je natuurlijk in je nopjes. Maar zodra alles is afgelopen, ben je niet gelukkiger dan thuisblijvers.

Dat blijkt uit onderzoek van Jeroen Nawijn van de Erasmus Universiteit in Rotterdam. Zijn bevindingen  zijn gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift Applied Research in Quality of Life.

Alleen al hier naar kijken maakt de redactie van Faqt gelukkig.
Alleen al er naar kijken maakt gelukkig.
Dat vakanties worden geassocieerd met een aantal positieve gevoelens is natuurlijk niet zo gek. Maar zijn vakantiegangers daadwerkelijk gelukkiger dan thuisblijvers? Nawijn onderzocht het effect van vakanties onder 1530 Nederlandse volwassenen. In het bijzonder keek hij naar verschillen in geluksniveaus op lange termijn tussen vakantiegangers en mensen die nergens heen gaan.

Wat blijkt? Alleen al het plannen van een vakantie maakt gelukkiger waren dan het vooruitzicht om thuis te blijven. Maar ben je eenmaal weer terug, dan is er geen verschil in geluksgevoel tussen vakantiegangers en niet-vakantiegangers. Tenzij de vrije tijd extréém ontspannend was. In dat geval houdt een licht gestegen gevoel van geluk nog twee weken aan. Het effect is helemaal weg na acht weken.