Uitbraak mazelen in VS

Schuld van anti-vaccinatie activisten


Trump vaccinatie

In de Amerikaanse staat Minnesota is een grote uitbraak van mazelen bezig. De meeste slachtoffers zijn kinderen uit de grote Somalische gemeenschap in dit deel van de VS. Veel van hun ouders laten hun kinderen niet vaccineren tegen veelvoorkomende kinderziektes omdat ze onterecht denken dat die injecties autisme veroorzaken. Anderen doen het niet uit religieuze overwegingen.

Het gevolg is de grootste uitbraak sinds decennia. In de VS komen dergelijke uitbraken vaker voor, omdat bepaalde groepen daar mordicus tegen deze vorm van geneeskunde zijn, meestal omdat hun godsdienst ze dat opdraagt. Maar deze traditionele groepen hebben gezelschap gekregen van een veel grotere groep ‘kritische ouders’, die wereldvreemde ideeën hebben over het beschermen van hun kinderen tegen potentieel dodelijke ziektes.

Met als gevolg dat nu 34 gevallen van mazelen zijn vastgesteld en elf kinderen in het ziekenhuis liggen omdat hun toestand zorgelijk is. Kinderen kunnen sterven door mazelen. Er zullen nog veel meer gevallen zijn, buiten het zicht van de overheid. Alle tot nu toe vastgestelde gevallen zijn bij Somalische kinderen, een gemeenschap die niet altijd goed bereikbaar is voor de autoriteiten. Opmerkelijk is dat veel van hun ouders geloven in de modieuze mening dat vaccinaties autisme veroorzaken.

Studie na studie heeft dat ontkracht, maar blijkens een oude tweet gelooft zelfs president Trump in een link tussen injecties en autisme. Vaccinaties zijn in veel Amerikaanse staten verplicht voor een kind naar school mag, ook in Minnesota. Maar vaak zijn er uitzonderingen in de wet opgenomen voor ouders met gewetensbezwaren. Veel Somaliërs beroepen zich daarop, waardoor maar 42 procent van de kinderen uit deze gemeenschap is beschermd tegen ziektes die makkelijk zijn te voorkomen.

Ook in Nederland zijn de anti-vaccinatie activisten fanatiek in het tegengaan van beschermende injecties.