‘Turbineziekte’ bestaat niet


In Nederland wordt steeds vaker geprotesteerd tegen windparken. Een van de argumenten die vaak wordt aangevoerd is dat de turbines mensen ziek zouden maken. Dat komt door het wind turbine syndrom, in het Nederlands ook het de turbineziekte genoemd. Mensen die binnen anderhalve kilometer van een windmolen wonen, zouden last krijgen van duizeligheid, prikkelbaarheid en slapeloosheid. Allerlei mogelijke oorzaken zijn aangedragen, van straling die wordt opgewekt door de bladen tot ‘verstoorde energievelden’.

Die ziekte is onzin, zegt een Brits-Australisch onderzoek nu. De onderzoekers bekeken 49 Australische windparken en constateerden dat rond 63 procent daarvan geen enkel geval van turbineziekte voorkomt. Als turbines daadwerkelijk een ziekte veroorzaken, dan zouden omwonenden van alle parken klachten moeten hebben, redeneren ze.

De onderzoekers keken ook naar 120 mensen die wel beweren lichamelijke problemen te hebben door de turbines. Die bleken voornamelijk rond vijf windparken te wonen. Een groot deel van deze lijders woonde bovendien veel verder van de turbine dan de anderhalve kilometer die meestal wordt aangehouden als ‘gevaarzone’ voor de turbineziekte. Sommige mensen ontwikkelden de ziekte bovendien pas jaren nadat het windpark was opengegaan. In één geval ontwikkelde iemand de ziekte voor de eerste turbines werden neergezet.

Turbineziekte wordt niet veroorzaakt door de turbines zelf, maar doordat mensen zich zorgen maken over de wild draaiende wentelwieken. Als eenmaal bekend is dat iemand de ziekte heeft, zorgt massahysterie er voor dat andere zich ook onwel gaan vinden, zo constateren de onderzoekers. Zo ontstaan clusters van zieken. De onderzoekers constateerden dat die zich vooral bevinden rond windparken van grote energiebedrijven, windparken van gemeenschappen hebben daar geen last van.

Het onderzoek staat op de site van het Sydney eScholarship Repository.