Trump zet plannen ruimtemacht door


ruimtemacht

De ‘ruimtemacht’ die president Trump eerder in een speech heeft aangekondigd, gaat er echt komen. Zijn vice-president Pence heeft in een ontmoeting met journalisten meer details bekend gemaakt. Volgens hem moet de ruimtemacht als zelfstandige eenheid naast leger, marine en luchtmacht operen en in 2020 gevechtsklaar zijn. Een proefballon, zoals sommigen dachten, is het dus niet.

Aan het hoofd komt een viersterrengeneraal te staan, zodat de ruimtemacht net zo veel standing krijgt als bijvoorbeeld de afdeling Stille Oceaan en Zuidoost Aziƫ van de luchtmacht. Het krijgt ook een eigen budget en personeel. Pence zei vooral specialisten op het gebied van ruimtevaart en techniek aan te willen trekken. Zij krijgen een eigen budget om de nodige spullen te kopen.

Na de persconferentie van Pence tweette Trump zelf slechts de woorden Space Force all the way! De Twitter-president heeft nog wel een flink obstakel voor de boeg, voor de eerste ruimtesoldaten klaar zijn voor hun taak. Het Congres moet namelijk goedkeuring geven aan dit soort plannen en het budget. Volgens Pence gaat de regering de plannen voor de ruimtemacht begin 2019 naar het Congres sturen. Die moet het eens zijn met het uitgeven van 8 miljard dollar in het eerste jaar.

De regering Trump zal daar argumenteren dat het niet anders kan dan de ruimte te militariseren. De Russen en de Chinezen doen het namelijk ook al, zei Pence. In 2007 blies China een oude weersatelliet op met een raket, een actie die de Amerikanen onaangenaam verraste. De oorlogsvoering van de Amerikanen is namelijk voor een groot deel afhankelijk van satellieten. Nieuwe militaire satellieten die dat soort raketten kunnen onderscheppen zijn het antwoord.

In 2020 hoopt Trump ook herkozen te worden. Zijn campagneteam heeft al aangekondigd met een speciale ruimtemacht kledinglijn te komen voor mensen die de president steunen. Daarop zal onder andere de tekst ‘Mars wacht!’ te lezen zijn.