Topwetenschappers: alle aliens zijn dood


alien

De kans dat we ooit intelligent buitenaards leven vinden is klein. Als we al iets horen, is het waarschijnlijk in de vorm van radiosignalen. En tegen de tijd dat die ons bereiken, zijn de wezens die ze zonden waarschijnlijk allang dood. Dat in het kort is de Drake equation, een theorie opgesteld door de Amerikaanse astrofysicus Frank Drake in 1961. Drake, nu met pensioen, heeft zijn beroemdste theorie samen met een groep topwetenschappers uit de hele wereld nog eens nagerekend. Hun conclusie: reken maar niet op groene mannetjes.

Het team van wetenschappers ging er vanuit dat een beschaving met toegang tot radio’s gemiddeld 100.000 jaar zou bestaan. Aangezien ze waarschijnlijk ver van ons af zouden wonen, duurt het een tijdje voor we die signalen op zouden pikken. Tegen die tijd is de beschaving alweer opgedoekt. Antwoorden heeft dan ook geen zin, aan de andere kant leeft niemand meer en het duurt weer eeuwen voor het signaal ergens is.

Op aarde produceren we sinds een eeuw radiogolven. Die hebben sinds tot nu toe nog maar 0,001 procent van het heelal bereikt. Ze zijn nauwelijks ons zonnestelsel uit. Zelfs als een van onze dichtstbijzijnde sterren leven bevat, dan duurt het nog tienduizenden jaren voor die deze signalen oppikken.

De vraag is of wij er dan nog zijn. Zoals de gisteren overleden kosmoloog Stephen Hawking graag beweerde, is er maar één nucleaire ontploffing nodig om een planeet onbewoonbaar te maken. In een wereld met terroristen en Kim Jong-un is dat een concrete dreiging. Maar ook het leven op die andere planeet kan zijn uitgewist door hun versie van de knettergekke Noord-Koreaanse leider. En voor een nieuwe beschaving ontstaat, zijn we zo tienduizenden jaren verder.

(arXiv.org)