Tong beer zwelt als ballon


beer tong

Een beer in het Aziatische Myanmar moet verder door het leven zonder tong. Hij is afgezet door medewerkers van de universiteit van Edinburgh, die de beer daarmee het leven hebben gered. De tong was namelijk zo enorm gezwollen, dat hij over de grond sleepte. Nog even en hij zou er in stikken.

Het gaat om een Aziatische zwarte beer die als jong werd gevangen. Om nog onduidelijke reden begon zijn tong niet lang daarna op te zwellen. Dat hield niet op, waardoor de beer uiteindelijk in gevaar kwam. In 2016 werd de tong daarom geopereerd. Dat leek aanvankelijk goed te gaan, maar daarna kwam de zwelling terug. En hoe.

Reden om de tong van Nyan htoo (‘helder’) af te zetten, zodat hij een verder normaal leven kan leiden. Al was het maar, omdat de beer zijn eigen tong beschadigde met zijn vlijmscherpe hoektanden. De beer zal nu wel de rest van zijn leven de verzorging van mensen nodig hebben. De dierenartsen die hem hebben geopereerd denken dat een parasiet de boosdoener is.

Aziatische zwarte beren hebben het niet makkelijk. Er wordt veel op ze gejaagd. Niet om de beren te doden, maar om ze te vangen. Gewetenloze handelaren tappen bij de dieren gal af, dat in veel traditionele medicijnen wordt verwerkt. De beren hebben daardoor een kort en miserabel leven, met slangetjes in hun lijf. In heel Azië zijn opvangcentra om beren die gered zijn op te lappen.

Daar werd Nyan htoo ook binnengebracht. Maar omdat de expertise om hem te opereren ontbrak, zijn westerse dierenartsen ingevlogen voor de complexe operatie. Hij maakt het nu weer goed, laten ze weten.