Toch geen leven op Mars?


De kans dat we leven gaan ontdekken op Mars is ineens een stuk kleiner geworden. Nasa laat weten dat hun robotkarretje Curiosity slechts kleine hoeveelheden methaan in de atmosfeer van Mars heeft ontdekt. Eerder werd er vanuit gegaan dat er veel van dit gas op Mars aanwezig was. Zo werden ‘pluimen’ van methaan gezien die uit het oppervlakte zouden komen.

Deze waarnemingen waren altijd controversieel, omdat ze vanaf aarde werden gedaan, of vanuit een satelliet. Het enige echte bewijs voor methaan op Mars moest van metingen aan het oppervlak komen, en die zijn er nu.

Methaan wordt geproduceerd door schimmels en bacteriën. Vind je methaan, dan is de kans groot dat je deze organismes tegen komt. Een gebrek aan methaan is een duidelijke aanwijzing voor de afwezigheid van dergelijk leven.

Curiosity heeft data naar aarde gestraald dat gemiddeld maar 1,3 deeltje per miljard methaan in de atmosfeer aanwezig is. Eerdere schattingen waren zes keer zo hoog. Die schattingen waren gebaseerd op verkeerde waarnemingen, zegt Nasa nu. Curiosity gaat nu uitzoeken of er ooit omstandigheden waren op Mars waarbij leven wel mogelijk was.