Thierry of technologie? Kwart Europeanen wil robotpolitici


robotpolitici

Waar moet het heen met ons land? De afgelopen weken konden we politici over die vraag zien bekvechten op televisie. Niet altijd een opbeurend gezicht. Misschien daarom dat liefst een kwart van de Europeanen denkt dat er robotpolitici moeten komen. Slimme machines die de beslissingen nemen die het beste uitpakken voor de mensheid.

Het opmerkelijke cijfer is afkomstig van de IE universiteit in Spanje. Daar vroegen ze in een steekproef 1600 volwassenen uit het Verenigd Koninkrijk, Spanje, Duitsland, Frankrijk, Ierland, Italië en Nederland naar hun ideeën over toekomstige politiek. Twee derde gaf aan dat politici zich meer met technologie moeten bezighouden, om toekomstige ontwikkelingen voor te zijn met wetgeving. Denk aan de mogelijkheid om designerbaby’s te maken.

Maar liefst een kwart wil die technologie juist de sleutels van het Catshuis en het Torentje geven. In plaats van menselijke intelligentie willen ze kunstmatige intelligentie in Den Haag en andere regeringscentra. Die zou op basis van wetenschappelijke input beslissingen moeten maken over de toekomst van het land. Zonder ideologische bagage en zorgen over de achterban.

Iets dergelijks is overigens nog lang niet mogelijk. De complexiteit van onze maatschappij betekent dat nog lange tijd mensen zullen zijn om knopen door te hakken. Robotpolitici zullen ongetwijfeld ooit bestaan, maar tot die tijd zullen we het moeten doen met Thierry, Mark en Lilian. Hoewel?