Tattoine ontdekt?


Franse astronomen hebben een planeet ontdekt die rond twee sterren draait. Voor liefhebbers van science fiction wil dat maar één ding zeggen: eindelijk is de planeet Tattoine uit Star Wars gevonden. In werkelijkheid heet de planeet echter 2MASS0103(AB)b, iets minder makkelijk te onthouden.

Sterrenkundigen van de universiteit van Grenoble ontdekten het vreemde sterrenstelsel afgelopen november en zijn sinds die tijd druk bezig geweest met het ploegen door oude telescoopbeelden van dat deel van het universum. Daarbij ontdekten ze dat om de dubbelster een helder object draait dat zowel een planeet als een andere ster zou kunnen zijn. De snelheid waarmee dit object draait rond de twee zonnen is groot.

Dit is de eerste keer dat direct is waargenomen dat iets draait rond een dubbelster. Bij eerdere waarnemingen was wel duidelijk dat ook dubbelsterren planeten kunnen hebben, maar dat kon alleen worden vastgesteld door variaties in de zwaartekracht.

In Star Trek was Tattoine een barre planeet waar maar weinig leven mogelijk was door de twee felle zonnen. Luke Skywalker groeide er op bij zijn pleegouders. Of het object dat nu is gevonden er ook zo uitziet, is niet bekend.