T-shirt houdt zichzelf schoon


Zat om altijd maar je kleding te moeten wassen? In de toekomst hoeft dat niet meer. Hang je T-shirts en broeken in de zon en ze reinigen zichzelf.

Chinese wetenschappers ontwikkelden een nieuw soort katoen die dit mogelijk maakt. Zij maakten gebruik van titaniumdioxide, een stof die al bekend stond om zijn vuil-afbrekende eigenschappen. Maar dit werkt slecht met ultraviolet licht, wat maar een klein gedeelte van het zonlicht beslaat. Dat maakt titaniumdioxide niet erg geschikt voor dagelijks gebruik.

Dankzij een trucje wisten de onderzoekers toch zelfreinigend katoen voor alledaags gebruik te maken. Door titaniumdioxide in stikstof te dopen en het te voorzien van een laagje zilverjodide werd het vuil-afbraakproces een stuk efficiƫnter.

Het principe van het speciale katoen werkt als volgt. Zonlicht maakt dat een elektron uit de atoomschil wordt geschoten, wat een soort gat achterlaat. Deze zogenoemde elektron-gat paren triggeren vervolgens het oxidatieproces dat vuil afbreekt. Het extra stikstof houdt elektron en gat langer uit elkaar, waardoor het titaniumdioxide nog beter zijn werk kan doen in zonlicht.

Maar wat als je het speciale katoen zelf een keer wast? Geen probleem volgens de onderzoekers. Het zelfreinigende materiaal blijft gewoon stevig zitten.

De studie is gepubliceerd in Applied Materials & Interfaces.

Beeld: Ammgramm (via Flickr/cc)

Follow Faqtman on Twitter