Switchen accent steeds populairder


Mensen uit Fryslân zijn voor buitenstaanders bijna onmogelijk te volgen wanneer ze onderling praten. Maar tegen buitenstaanders zijn ze vaak in vlekkeloos Nederlands te verstaan. Dit bidialectisme, het kunnen wisselen van dialect naar gelang de omstandigheden, wordt steeds populairder, ontdekte taalkundige Jennifer Smith van de University of Glasgow.

Vooral jongeren in landelijke gemeenschappen maken zich het bidialectisme helemaal eigen. Zij komen meer en meer buitenstaanders tegen en zijn dus steeds meer gedwongen zich goed verstaanbaar te maken. In de stad is er vrijwel geen trend zichtbaar. De sprekers met een accent zijn daar meestal niet in een minderheid. Daardoor zul je bijvoorbeeld de Hagenees en Amsterdammer zo kunnen herkennen aan hun tongval.

In tegenstelling tot sommige taalkundigen gelooft Smith niet dat dialecten langzaamaan verdwijnen. Het bidialectisme zorgt er juist voor dat ze overleven. De oorspronkelijke tongval verdwijnt niet, maar mensen worden er gewoon behendiger in te switchen tussen twee verschillende accenten.