Super Grand canyon ontdekt


Op aarde bestaat een kloof die nog langer is dan de Grand Canyon. Alleen kunnen we die niet met het blote oog zien, omdat hij diep onder het ijs van Groenland ligt. Een internationaal team van geologen schrijft in het vakblad Science hoe ze met grondradar de kloof hebben ontdekt. Hij is 750 kilometer lang en 800 meter diep.

Daarmee verslaat de kloof in ieder geval de Grand Canyon qua lengte, de Amerikaanse kloof is 446 kilometer lang en op plekken 1800 meter diep.

De Groenlandse kloof is ontstaan voor dit eiland met sneeuw en ijs werd bedekt. Het lag toen veel zuidelijker dan vandaag en er kwamen rivieren op het oppervlak voor. Eentje daarvan sleep een diepe kloof uit. Toen Groenland naar het noorden verhuisde, kwam die onder een dikke laag ijs te liggen.

De kloof fungeert ondanks de ijslaag nog steeds. Smeltwater van het ijs drupt naar beneden in de kloof en wordt door de oude rivierbedding afgevoerd naar de Atlantische Oceaan. Daardoor ontstaan op Groenland geen meren, zoals op de Zuidpool bijvoorbeeld wel het geval is.

De onderzoekers schrijven dat ze hebben laten zien dat nog niet de hele aarde ontdekt is. Er zijn nog steeds witte plekken, alleen heb je wel gespecialiseerde apparatuur nodig om die te ontdekken.