Struisvogel echte dino-docent


Dino-onderzoekers steken niet langer hun kop in het zand. Met behulp van de struisvogel willen ze meer leren over tweebenige dinosauriërs.

Dino-docent
Dino-docent

De struisvogel is een vreemde vogel. Hij kan enorm hard rennen en gebruikt de veren op zijn voorpoten om ook binnen no-time weer stil te staan. En daarom is de struisvogel juist zo handig bij dino-onderzoek. Want juist de veren zijn het deel van een dino zijn die wetenschappers jarenlang links hebben laten liggen bij het onderzoek naar de bewegingen van de prehistorische schepsels.

Jarenlang gingen wetenschappers er van uit dat de veren van dino´s er alleen maar waren om indruk te maken op elkaar of om warm te blijven. Nu halen ze dus hun kop uit het zand onderzoeken de link tussen prehistorie en savanne-loper. Ze hebben gefokte struisvogels geanalyseerd en duidelijk kunnen vaststellen dat veren multifunctioneel zijn. Zo kunnen de struisvogels plotsklaps remmen, zigzaggen en omdraaien. Best handig als je zo snel kan lopen.

Dino´s, zoals de 8 meter lange Gigantoraptor kunnen wellicht van deze voordelen van veren gebruikt gemaakt hebben. Andere dieren, zoals de Australische emoe hebben weliswaar ook veren, maar deze zijn veel kleiner en worden nauwelijks gebruikt bij de beweging, of bij het afremmen. Daarom zal de struisvogel met zijn grote veren nog vaak onderzocht worden om meer te leren over het afremmen van dinosauriërs.

Foto: Flickr