Stralingsrecord in Bolivia


In Bolivia is in 2003 een record aan UV-straling gemeten. Op de vulkaan Licancabur (foto) werd op 5900 meter hoogte een UV-index van 43,3 gemeten. Ter vergelijking, in noordelijk Europa is de index deze zomer hooguit 8, een index van 10 wordt al als uitzonderlijk hoog gezien. Het oude record werd gemeten op Hawaii, waar een index van 24 werd bereikt bovenop een andere vulkaan.

Dat de meetresultaten nu pas naar buiten komen, is het gevolg van politiek gesteggel. De meting is afkomstig van Amerikaanse apparatuur. Maar na 2003 kregen Bolivia en de VS ruzie. Amerikanen mochten niet meer naar het land afreizen om te kijken of de apparatuur wel goede metingen doorgaf. Uiteindelijk hebben ze in 2009 metingen verricht in Chili, op de grens met Bolivia. Ook daar kwamen zeer hoge waardes uit.

Wat de onderzoekers, van ruimtevaartorganisatie Nasa, zorgen baart, is dat er in de buurt van de vulkaan dorpjes liggen. De mensen die daar wonen, krijgen de hoge dosis straling iedere zomer over zich heen. Dat kan tot huidkanker en andere aandoeningen leiden. Ze raden de Bolivianen aan om medisch onderzoek in het gebied te doen.

Volgens de mensen van Nasa is de straling vergelijkbaar met wat ze op de Zuidpool zouden hebben aangetroffen in de jaren tachtig, toen het gat in de ozonlaag erg groot was. Dat ze in een ‘gewone’ omgeving dit aantreffen, vinden ze slecht nieuws, zo schrijven ze in het vakblad Frontiers in Environmental Science.