Stof barst van bacteriën


Dat stofnest in je slaapkamer is een bron van bacteriën. Biologen van de universiteit van Oregon (VS) hebben verschillende stofmonsters onderzocht en komen tot de conclusie dat het gemiddelde plukje stof tot 32.750 verschillende bacteriën bevat. Hoe de ruimte wordt gebruikt en welk type ventilatie er is, bepaalt voor een groot gedeelte welke bacteriën.

Stof in toiletten bijvoorbeeld, bevat allerlei varianten van de Lactobacillus, een bacterie afkomstig uit de darmflora. Ook komen er veel Stafylokokken voor, bacteriën die je flink ziek kunnen maken. In klassen en kantoren vind je de Lactococcus, een bacterie die veel op de huid voorkomt, en Pseudomonas, een bacterie die planten ziek kan maken, maar voor de mens onschuldig is.

De meest gevaarlijke bacterie die zich in klassen nestelt is de Streptokok, een bacterie die ontstekingen kan veroorzaken.

Hoe een gebouw is vormgegeven bepaalt voor een groot deel welke bacteriën er voorkomen, ontdekten de onderzoekers. Vooral mechanische ventilatie speelt een belangrijke rol bij het ophopen van één bepaalde bacterie in een ruimte. Vaak zijn dat bacteriën die de mens niet ziek maken, maar als de omstandigheden goed zijn, kunnen ook ziekteverwekkers in enorme hoeveelheden voorkomen, schrijven de onderzoekers in de academische database PlosOne.