Stinkplant bijna in bloei


Titan-arum1web

Vrij veel botanische tuinen hebben een reuzenaronskelk. Als hij in bloei staat, berg je dan maar. De bloem staat bekend om zijn lijkengeur.

Op de biologie-afdeling van de universiteit van Minnesota staat binnenkort de reuzenaronskelk weer in bloei, voor het eerst in zeven jaar. Amerikanen noemen de plant ‘corpse flower’, lijkbloem, naar de vreselijke geur die ervanaf komt. De Latijnse naam is Amorphophallus titanum, wat letterlijk gigantische misvormde penis betekent. Hij wordt in Nederland vanwege de fallusvorm ook wel penisplant genoemd. Een andere Nederlandse naam is ‘aasbloem’, omdat de bloem met zijn lijkengeur aaseters probeert te lokken, zoals aaskevers en vleesvliegen (familie Sarcophagidae).

De beruchte reuzenaronskelk komt van nature voor in de regenwouden op Sumatra, in Indonesië. Hij kan wel twee meter hoog worden. De plant produceert jaarlijks maar één enkel blad dat lijkt op dat van een palmboom. Als de knol onder de grond voldoende energie heeft verzameld, eens in de vijf tot acht jaar, komt de bloem op. De bloeitijd duurt maar een paar dagen. De bijbehorende geur laat zich het beste vergelijken met de stank van rottend vlees. Met de sterke geur probeert de penisplant op te vallen tussen de vele geuren in het regenwoud.

De bloei van een reuzenaronskelk is elke keer een attractie, vooral vanwege de stank en omdat het dus niet zo vaak voorkomt. In Amerika bloeide er een in 2008 en in 2013. Sommige botanische tuinen organiseren er hele festivals omheen, met tienduizenden bezoekers die de vreselijke stank willen opsnuiven. In de Plantentuin van de Universiteit Gent kwam vorig jaar juli nog een exemplaar van de reuzenaronskelk tot bloei. De bloei kon live gevolgd worden via een webcam. In Nederland is de plant te vinden in de Hortus botanicus Leiden; daar bloeide de plant voor het laatst in 2008.