Spuit je blunder weg


Je kent het wel: je begaat een blunder die je het liefste snel vergeet. Puerto Ricanen komen daarom nu met een vergeet-spuitje.

Wees gerust: een spuitje en je bent het zo weer vergeten.
Wees gerust: een spuitje en je bent het zo weer vergeten.

Een ongeluk dat je voor paal deed staan, een zoen met iemand die je beter niet had kunnen zoenen of een bepaalde periode in je leven, iedereen heeft wel dingen die hij of zij zou willen vergeten. Ook serieuze moeilijke zaken kan je soms beter vergeten, zoals oorlogstrauma’s bij soldaten.

Dat kan binnenkort door een injectie in je hersenen. Het werkt al bij muizen. Zij voelden zich angstig over een bepaalde situatie, maar na een spuitje waren ze blij en hadden ze geen angst door het verleden meer. Het stofje dat werd ingespoten is niet iets chemisch maar gewoon hetzelfde spul als wat je hersenen aanmaken wanneer je iets leert: BDNF (brain-derived neurotrophic factor).

De muizen werden op hun gemoedstoestand en geheugen getest door ze een schokje te geven wanneer ze een toon hoorden. Daarom werden ze bang wanneer hetzelfde toontje klonk. Maar na het spuitje konden ze rustig naar de toon luisteren, ze waren het angstige gevoel totaal vergeten. Dus als je nogal een stuntelaar bent, wees gerust: in de toekomst ben je met een spuitje al je beschamende blunders vergeten.

Foto: Flickr