Spookmensen op internet


Op internet zijn steeds meer mensen actief die totaal niet bestaan. Ze nodigen je uit voor een borrel, of ze prijzen via Facebook een bedrijf aan. Sommigen willen zelfs vrienden met je worden op Linkedin of andere netwerksites. Bedrijven in vooral Azië bieden aan om nepprofielen te genereren en op sociale netwerken los te laten. Zo kun je binnen korte tijd een grote groep volgers krijgen en stijgen in de rankings van bijvoorbeeld Twitter.

Presentation from AsYouWish on Vimeo.

Een Chinese meneer wil dit fenomeen nog wat verder oprekken. Hij is bezig een app te ontwikkelen die je nepvrienden ook tot leven brengt. Prachtige modellen, hete kerels, schattige kinderen kunnen allemaal van jou zijn en ze praten nog terug ook. Via de camera op je telefoon worden je gezichtsuitdrukkingen gevolgd. De microfoon pikt op wat je zegt. De processor in je telefoon begrijpt het en zorgt dat er wordt teruggepraat.

AsYouWish is er nog niet, de Chinese meneer zoekt vooral geld om dit programmaatje te maken. De technologie is echter voorhanden en een database met onechte vrienden lijkt vooral een kwestie van de catalogus van een modellenbureau plunderen. Kijk dus niet gek op als je op de sociale netwerken straks nog meer mensen tegenkomt die alleen maar uit nullen en enen bestaan.

Follow Faqtman on Twitter