Spanjaarden maken aap met menselijke organen


hybride embryo

Onderzoekers in Spanje melden dat ze er voor het eerst in zijn geslaagd om een embryonale aap-menshybride te maken. Het doel van dergelijke experimenten is om wezens te fokken die half-aap half-mens zijn, om zo menselijke organen te kweken. Die zijn geschikt voor transplantatie, maar dan moet de aap natuurlijk wel dood.

Volgens de Spaanse krant El Pais is het een team onder leiding van de Spaanse geneticus Juan Carlos Izpisua Belmonte van het gerenommeerde Salk Institute for Biological Studies samen met onderzoekers van de Spaanse Universidad Catolica San Antonio de Murcia (UCAM) erin geslaagd menselijke stamcellen in het weefsel van een apenembryo te brengen.

Stamcellen kunnen elk gewenste type cel worden, het zijn de bouwstenen waaruit ieder zoogdier is opgebouwd.

apenhart met menselijke cellen
Microscopische opname van een apenhart (blauw) met menselijke cellen (groen). Bron: Salk Institute.

Het resultaat had uiteindelijk een aap met menselijke cellen kunnen zijn. Maar die niet is geboren omdat de wetenschappers het proces hebben gestopt. Volgens Europese wetgeving mag je een dergelijk monster van Frankenstein niet maken. Omdat zelfs een embryo produceren in Europa al verboden is, voerden de Spanjaarden het experiment uit in een laboratorium in China. Daar hebben ze minder ethische problemen met dit soort experimenten.

Of organen ooit op deze manier hun weg naar het menselijk lichaam zullen vinden, is onduidelijk. Het proces, waarin sommigen een doorbraak zien voor de productie van kunstmatige vervangingsorganen, is omstreden. Het gaat daarbij niet alleen om de menselijke ethiek, maar ook om de waardigheid van dieren, zeggen ethische experts. Japan heeft recent groen licht gegeven voor dergelijke experimenten en ook de VS lijkt ze toch te overwegen.

Maar Europa ziet een dergelijke manier van organen kweken in andere dieren nog steeds niet zitten. Hier is het orgaanregister een nieuwe manier om meer donoren te krijgen.