Snoepen tegen agressie


Zoetwaren hebben een slechte naam, maar ze blijken ook ergens goed voor te zijn. Vooral agressieve types kunnen er hun voordeel mee doen.

Suiker, er wordt weinig goeds over beweerd. Je wordt er dik van, het is slecht voor je tanden, en het maakt kinderen hyperactief. Psychologen van de Universiteit van New South Wales komen voor de verandering met positief nieuws. Zo zou het consumeren van suiker ervoor zorgen dat agressieve personen hun impulsen beter onder controle kunnen houden wanneer ze worden geprovoceerd.

230 proefpersonen moesten drie uur vastten, en vervolgens mentaal zware taken verrichtten. De ene helft kreeg een suikerdrankje en de andere helft een kunstmatig gezoete drank. Vervolgens moesten ze een speech geven, en werden ze geprovoceerd door een acteur die zei dat hij de toespraak kinderachtig, saai en een verspilling van zijn tijd vond.

De proefpersonen die het suikerdrankje hadden gedronken reageerden minder impulsief, en konden hun woede of ergernis veel beter beheersen. Agressieve types hebben vaak een kort lontje. Ze vinden het moeilijk hun woede te controleren, en ontploffen als ze boos worden. Suiker is hier een remedie tegen.

En met deze kennis kun je volgens de onderzoekers je voordeel doen. Heb je een moeilijk gesprek met je baas of ex-partner eet dan eerst een stuk chocolade of roer een extra schep suiker door je thee.

Bron: Journal of Experimental Psychology. Foto: Chris van Dyck

Follow Faqtman on Twitter