Snelle lopers leven tot 20 jaar langer


snelle lopers

Snelle lopers leven langer. Althans, dat is de uitkomst van een nieuwe studie van de Universiteit van Leicester in Engeland. Mensen die maar wat sjokken moeten vrezen voor een vroeg graf.

Voor hun studie hebben de wetenschappers het percentage lichaamsvet percentage en gewicht gemeten van 475.000 proefpersonen die meedoen aan de Britse Biobank langetermijnstudie. Deze mensen moesten ook een vragenlijst invullen over hun levensgewoontes. De experts kwamen tot de conclusie dat snellere lopers het leven tot 20 jaar verlengen. Het gaat daarbij om snelheden van 5 tot 7 kilometer per uur.

Aanvankelijk dachten de onderzoekers dat een vlotte wandel samenhing met een lagere BMI en daarmee met een lagere mortaliteit. Maar het fenomeen van snelle wandelaars die langer leven is zelfs te zien bij mensen die een paar pondjes te veel hebben. Sterker nog, het kortst leven mannen die ondergewicht hebben en langzaam lopen. Ze hebben een levensverwachting die net onder 65 jaar ligt.

Volgens de onderzoekers, die publiceerden in het British Journal of Sports Medicine, is flink doorlopen een teken van lichamelijke fitheid. Die uit zich in een flinke tred, maar ook in een lang leven. Wees dus vooral niet te sloom.