Smaak en mannelijke zaadproductie gelinkt


Raar maar waar. Het verlies van twee smaakeiwitten maakt de man volledig steriel. Blijkbaar bestaat er een link tussen smaak en de mannelijke zaadproductie. Tot die verassende conclusie komen wetenschappers van het Monell Chemical Senses Center (VS) bij muizen.

Het onderzoeksteam onder leiding van Bedrich Mosinger maakte hun ontdekking eigenlijk per toeval. Bij de poging muizen te fokken voor een smaakexperiment, bleken de mannetjes die de smaakeiwitten TAS1R3 en GNAT3 misten maar geen jongen te krijgen.

TAS1R3 en GNAT3 waren al eerder aangetroffen in teelballen, maar hun functie was tot nu toe onbekend. Om daar achter te komen, kregen mannetjesmuizen in hun voedsel clofibraat, een stof die de activiteit van TAS1R3 blokkeert, toegediend. De mannetjesmuizen bleken daar volledig steriel van te worden; ze hadden minder en misvormde zaadcellen. Maar zodra het clofibraat uit het dieet verdween, werd hun sperma weer normaal.

Omdat clofibraat een menselijk medicijn is, tegen een te hoog cholesterolgehalte, vrezen de onderzoekers dat dit mogelijk de reden is van de afgenomen mannelijke vruchtbaarheid van de laatste jaren. Ze hopen dan ook dat hun onderzoek bijdraagt aan het vinden van medicijnen die de mannelijke zaadproductie niet in weg staat.

De studie wordt binnenkort gepubliceerd in PNAS.