Slak 1e slachtoffer zure oceaan


De schelpen van sommige waterslakken in de zeeën rond Antarctica raken door de zure zee hun huisjes kwijt. Daarmee dreigt een hele voedselketen in te storten. Dat staat in een studie gepubliceerd in het tijdschrift Nature Geoscience.

Vlinderslak.
De kleine slakken, bekend als zeevlinders, leven in de zeeën rond Antarctica en zijn kwetsbaar voor roofdieren en ziekte omdat ze dunne schelpen hebben, zeggen wetenschappers.

De studie bewijst voor het eerst dat levende wezens lijden onder de verzuring van de oceaan, veroorzaakt door het verbranden van fossiele brandstoffen, zegt de British Antarctic Survey in de studie. De kleine slak, vernoemd naar twee vleugelvormige aanhangsels, sterft niet noodzakelijkerwijs als gevolg van het verlies van zijn schelp, maar hij wordt wel een eenvoudiger doelwit voor roofdieren en infecties.

Het dunner worden van de huisjes op deze slakken kan effect hebben op andere delen van de voedselketen, waarvan zij het beginpunt vormen. Vissen en vogels eten wellicht te veel van deze slakken, die daardoor zeldzaam worden. Daardoor verdwijnt het voedsel voor bepaalde dieren, die daardoor lokaal uit kunnen sterven.

Follow Faqtman on Twitter

Oceanen van de wereld absorberen meer dan een kwart van de door de mens veroorzaakte CO2-uitstoot, die de zee water pH lager.

Sinds het begin van het industriële tijdperk, zijn onze oceanen 30 procent meer zuur, bereikte een piek van de zuurgraad niet gezien in ten minste 55 miljoen jaar, wetenschappers zeggen geworden.