Slaaptekort leidt tot zin in junkfood


slaaptekort leidt tot junk food

Kort nachtje gehad? Dan is de kans groot dat je nu zin hebt in een Big Mac, met lekker veel frietjes met mayo en een grote beker Cola. Onderzoekers van de universiteit van de Duitse stad Keulen hebben ontdekt dat er een fenomeen bestaat dat ze ‘vermoeidheidstrek’ noemen. Kort en goed: slaaptekort leidt tot zin in junkfood.

In het academische vakblad Journal of Neuroscience schrijven ze hoe ze deze sluipende dikmaker ontdekten. Ze nodigden 32 gezonde en slanke mannen uit in het laboratorium, waar ze een stevige maaltijd kregen. Nadat die achter de kiezen was, mocht de helft van de mannen naar huis om lekker te slapen.

De andere helft moest in het lab blijven en werd door medewerkers van de universiteit wakker gehouden.

De volgende ochtend moesten alle mannen een test maken. Zo moesten ze aangeven hoeveel geld ze bereid waren te betalen voor snacks. Ook gingen de mannen in een hersenscanner en werd ze bloed afgenomen. Uit de test bleek dat de mannen die wakker waren gebleven, veel meer geld overhadden voor een lekkere snack. Ook was op de scan te zien hoe het beloningscentrum van hun hersens erg actief was. Dat is een teken voor grote honger.

Ook de bloedwaardes lieten de aanwezigheid van veel hormonen zien die wijzen op grote honger. Slaaptekort, zo concludeerden de wetenschappers, stelt een mechanisme in werking dat mannen (en waarschijnlijk vrouwen) laat hunkeren naar lekkere hapjes. En dan vooral ongezonde hapjes, want de mannen hadden het meeste geld over voor ongezond voer als hamburgers en friet.

Troostvoedsel, zo zou je ook kunnen zeggen. Om het verdriet van de verloren nacht weg te eten. Uit eerder onderzoek is al gebleken dat slaaptekort de stofwisseling verandert. Gekoppeld aan het schransen, is het een gegarandeerde dikmaker.