Seismologen voor 6 jaar in gevangenis


Zes Italiaanse seismologen zijn veroordeeld tot 6 jaar gevangenisstraf. Hun misdaad? Ze hebben een aardbeving niet voorspeld.

Het stadje l’Aquila werd in begin april 2009 getroffen door enkele lichte aardbevingen. Was dat een waarschuwing dat er een grote aardbeving aankwam? Seismologen van verschillende instituten zeiden dat de kans daarop zeer gering was. Mensen hoefden niet bang te zijn en hoefden niet te evacueren.

Op 6 april kwam toch een grote schok met een kracht van 6,3. Die legde grote delen van l’Aquila in puin. Veel mensen waren binnen gebleven vanwege de geruststellende woorden van de seismologen. Ze kwamen om door vallend puin. De openbaar aanklager besloot daarop de zes aan te klagen wegens nalatigheid.

Het gemeentehuis van l'Aquila na de beving. Foto: TheWiz83.

In wetenschappelijke kringen is met verbazing gereageerd. De seismologen hebben de geldende wetenschappelijke principes gebruikt. Die zeggen dat lichte schokken een teken zijn dat de aarde spanningen afvoert. Meestal duiden die niet op een grote aanstaande beving – in tegendeel, een grote beving wordt zo voorkomen. De aanklager vond echter dat de zes een grotere verantwoordelijkheid hadden. Een betere voorlichting – waarin alle mogelijke uitkomsten van de kleine bevingen worden opgesomd – had wellicht meer mensen bewogen om naar buiten te gaan.

De rechter is het daar mee eens, dus de zes moeten het gevang in. Wetenschappelijk organisaties rond de wereld hebben geschokt gereageerd omdat aardbevingen moeilijk te voorspellen zijn. Volgens de rechtbank is dat inderdaad het geval en hadden de seismologen daarom ook geen geruststellende woorden moeten spreken. Door dat wel te doen, hebben ze mensenlevens op hun geweten, vindt de rechter.

Follow Faqtman on Twitter